Plantarea zmeurului pas cu pas

Plantarea zmeurului in etape

Pentru reușita unei culturi productive și profitabile de zmeur primul pas important este plantarea corectă a acesteia. Desigur înainte de plantare trebuie ținut cont de câteva aspecte importante legate de alegerea terenului și cerințele zmeurului fata de factorii de vegetație.

În acest articol vom discuta despre câțiva factori cheie pentru o plantare corectă a zmeurului.

Distanțe de plantare

În grădinile familiale: 0,5-0,7 m pe rând și 2-2,5 m între rânduri.

În camp în sistem clasic cu gard fructifer 0,5-0,7 m între plante pe rând și 2,5 m sau 3 m între rânduri dacă se lucrează cu utilaje mari.

În sistem instensiv cu un singur rand de sârme și banda fructiferă de 20 cm distanțele sunt 40-50 cm între plante pe rand și 2-2,5 m între rânduri în functie de utilaje.

Când plantăm zmeurul

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Înfiinţarea plantaţiei se poate face toamna sau primăvara. Alegerea momentului de înfiinţare depinde de o serie de factori obiectivi (asigurarea materialului săditor, eliberarea terenului de cultura premergătoare şi pregătirea lui, condiţiile climatice etc.) şi subiectivi (resursele materiale, forţa de muncă etc.).

Este de preferat să se planteze toamna, deoarece procentul de prindere este mai mare, pornirea în vegetaţie este mai bună, dar pe solurile mei grele, care se încălzesc greu, se poate planta foarte bine şi primăvara. După ce am stabilit modul de conducere a plantelor şi distanţele de plantare, se va executa fie pichetarea (materializarea pe teren a locului unde se va planta fiecare plantă), fie marcarea rândurilor cu o rariță după tractor sau motocultor.

Modul de plantare

Plantarea se face în gropi sau pe rigole deschise în lungul rândului. Dacă se alege varianta de plantare în gropi, acestea se sapă manual sau mecanizat în funcţie de cantitatea de plante ce se plantează, diametrul gropilor fiind de circa 25-30 cm, iar adâncimea de circa 15-20 cm. Dacă se deschid rigole, acestea au lărgimea de 30-35 cm şi adâncimea de circa 20 cm.

Pe fundul gropii, solul se mărunţeşte, se aplică  1-2 kg de mraniţă bine descompusă care se amestecă cu puţin pământ reavăn, astfel încât groapa să rămână de circa 15 cm adâncime.  În paralel cu săparea gropilor, are loc pregărirea plantelor pentru plantat.

La plantarea de primavară uneori pentru împrospătare se fasonează sistemul radicular, scurtand rădăcinile principale la cu 2-3 cm după care se mocirlesc într-un amestec de consistenţa smântânii, format din pământ, balegă de bovine şi apă.

Mocirlirea plantelor are drept scop evitarea deshidratării rădăcinilor pe timpul manipulărilor, asigurarea unui contact mai bun între rădăcină şi sol în momentul plantării şi o pornire mai rapidă a rădăcinilor.

Trebuie acordată atenţie mare adâncimii de plantare. În funcţie de momentul executări plantării, adâncimea este diferită. Pentru plantarea de toamnă, adâncimea este cu 2-3 cm mai mare decât au fost plantele în pepinieră, pentru a evita „descălţarea” plantelor (ridicarea din sol datorită îngheţului şi dezgheţului repetat din timpul iernii), iar la plantarea de primăvară, adâncimea de plantat este identică cu cea la care plantele au fost în pepinieră.

După distribuirea plantelor la gropi sau pe rigolă, se trage pământ în groapă până la acoperirea rădăcinilor şi apoi se calcă bine pentru a nu rămâne „pungi de aer” lângă rădăcini. Aerul nescos din zona rădăcinilor determină mucegăirea acestora şi compromiterea prinderii. Pentru călcarea pământului în groapă, poziţia piciorului va fi paralel cu a rădăcinilor, şi nu perpendicular, pentru a se evita ruperea lor.

Atentie pe solurile mai argiloase cu umiditate ridicata tasarea se face cu grijă doar apasând usor cu varful piciorului pentru a evita întarirea solului lângă rădăcini.

Lucrări după plantare

După umplerea gropii, la plantarea de toamnă uneori un zonele foarte geroase se execută un mic muşuroi la baza plantei, cu rol de protecţie peste iarnă împotriva gerului, iar la plantarea de primăvară se formează o copcă în vederea udării. După aplicarea a circa 8-10 litri de apă şi infiltrarea acesteia în sol, copca se acoperă cu pământ uscat pentru a evita pierderea apei.

Pe suprafeţe mai mici, se poate aplica mulcirea plantelor după plantare (acoperirea solului pe suprafaţa gropii) cu resturi vegetale, frunze, rumeguş sau chiar gunoi păios, cu rolul de a evita evaporările excesive.

Procurarea materialul săditor trebuie să se facă de la pepiniere consacrate şi specializate, care asigură garanţia autenticităţii şi purităţii materialului.

Print Friendly

4 Comments

  1. Mia martie 29, 2017
    • pepiniere aprilie 21, 2017
  2. Finaru ionut ianuarie 30, 2017
    • pepiniere ianuarie 31, 2017