GOJI – O SURSA INEDITA DE SANATATE


Goji
este un arbust din Familia Solanaceae originar din Tibet cunoscut pentru fructele sale ca izvor de vitamine, antioxidanti, intr-un cuvant sanatate. Este o specie rustica care se adapteaza bine conditiilor din Romania, rezistent la ger si boli, fara pretentii mari la tipurile de sol.

goji pomCaracteristicile plantei

  • Goji este un arbust fructifer care creste inalt, poate depasi 3-4 m in functie de cum este condus, are frunze cazatoare si creste rapid inca din primii ani de la plantare.
  • Formeaza lastari lungi, subtiri, arcuti care atarna de la tulpina spre sol.
  • Frunzele suntinguste, lanceolate, dispuse alternativ pe ramuri.
  • Goji înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august având perioade când are şi flori şi fructe.
  • Florile sunt hermafrodite şi sunt polenizate de albine.
  • Goji face parte din aceeasi familie cu rosiile si cartofii si se adaptează bine la multe tipuri de soluri, rezistand atat la verile caniculare cat si la ierni friguroase.

Caracteristicile fructelor

  • goji1Fructele sunt mijlocii ca marime, forma alungita, de culoare rosu-portocaliu, dulci.
  • Se pot consuma atat prospete cat si uscate sau preparate sub diferite forme: siropuri, dulceturi, compoturi etc.
  • Unul dintre cei mai puternici antioxidanti goji, este folosit pentru efectele sale atat ca aliment cat si in domeniile medicinei si al cosmeticii.
  • Este de origine din Tibet si utilizat intens in medicina traditionala asiatica pentru intarirea sistemului imunitar, mentinerea sanatatii si prevenirea unor boli.
  • Proprietatile fructelor de goji au fost abia recent recunoscute de medicina moderna.
  • Este al doilea fruct din lume ca si continut de vitamina C, contine mai mult beta-caroten decat morcovii si mai mult fier decat o friptura.
  • Fructele Goji contin aproape toti aminoacizii (componentele de bazã ale proteinei), multe minerale (Ca, Mg, P, Ge, Cr, Se, Zn, Cu), vitamina E, acizi grasi, polizaharide si flavonoide, în special antocianozide.
  • Practic, micutul fruct insumeaza toate elementele necesare organismului uman.
  • Gustul fructelor seamana cu o cireasa alungita si este dulce, usor amarui. Aroma fructelor de goji este o combinatie dintre cirese, zmeura si curmale.

Maturitate de recoltare

  • St gojiFructele de goji se coc toamna incepand de la sfarsitul lunii august si luna septembrie in functie de zona unde este plantat si conditiile climatice din fiecare an.
  • Goji intra deplin pe rod in anul 4-5 de la plantare cand dezvolta un arbust viguros 2-3 m.
  • Goji poate produce in jur de 2-3 kg / planta dupa ce intra deplin pe rod. Se pot obtine productii de 5-6 tone/ha la o densitate de 1500-2000 plante/ha.
  • Goji poate produce economic fructe 15-20 ani.

BENEFICIILE FRUCTELOR DE GOJI

  • Crește nivelul nostru ne energie și inhibă senzația de oboseală.
  • Este ideal pentru sportivi și persoane aflate în convalescență.
  • Este bogat în antioxidanți naturali.
  • Previne bolile cardiace, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și omega, care scad presiunea arterială și colesterolul
  • Crește imunitatea.
  • Este benefic în cazul problemelor de prostată.
  • Ajută la stabilizarea glicemiei și la producția de insulină. Se recomandă persoanelor diabetice.
  • Are efect tonic, care poate crește, în unele cazuri, libidoul.
  • Poate favoriza pierderea în greutate.
  • Puteți consuma fructul ca atare, deshidratat sau îl puteți adăuga în iaurt sau în cerealele servite la micul dejun.
  • Printre antioxidanții săi naturali se numără: vitamina C, seleniul, zincul, carotenoidele, zeaxantina.

Atenție însă! Nu se recomandă consumul său persoanelor care iau medicamente anticoagulante.

Persoanele cu afecţiuni renale sunt sfătuite să nu consume cantităţi mari de goji, deoarece aceste fructe conţin cantităţi destul de mari de oxalaţi, care împiedică absorbţia calciului în oase şi favorizează formarea pietrelor la rinichi.

Cultura plantelor de goji

  • 20121213092817681768Se planteaza toamna in octombrie sau primavara in martie de obicei cu plante din ghivece pentru o prindere sigura.
  • Distantele de plantare recomandate sunt de 1,5-2 m intre plante pe rand si 3-4 m intre randuri in functie de intensivizarea culturii.
  • Plantele de goji au nevoide de sustinere cu arac sau pe spalieri mai ales in primii 5 ani de la plantare.
  • Arbustul prefera soare din plin dar accepta si umbrire partiala.
  • Prefera un sol bine drenat si bogat, dar va creste eficient si pe soluri usor nisipoase.
  • In niciun caz nu vor tolera soluri grele predispuse la umiditate.
  • De asemenea, au o toleranţă bună la seceta, dar ar trebui acordata atenţie la udare în primul sezon dupa ce au fost plantate afara.
  • Creste sub forma de tufa de aproximativ 2 metri înălţime.
  • Se recomanda conducerea sub forma de trunchi cu 2-3 etaje, forma de coroana fiind umbrela.
  • Taierile de conducere se fac in primii ani cand se elimina lastarii noi de la baza pana la 40-60 cm de la sol iar dupa 3-4 ani cand scheletul cam este format se fac si taieri de rarire si fructificare.
  • Florile roşii si decorative care apar  vara sunt urmate de fructe mici, ovale, de culoare roşie-portocaliu. Pot fi recoltate pana la primul înghet.

PEPINIERELE HIDA va ofera plante de Goji de 2 ani la ghiveci de 2 l vigurose, au inaltime de 1,6-2 m si se adapteaza bine la conditiile de clima de la noi fiind soiuri productive si rezistente.

Print Friendly