Coacazul rosu – specie rustica ceruta pe piata

Coacazul rosu este o specie arbustiva care creste sub forma de tufa inalta de 1,5-2 m.

  • Coacăzul roșu este răspândit aproape în toată Europa, în stare sălbatică pe marginea apelor cu soluri argiloase și umede, poate fi întâlnit numai în BelgiaOlandaFranțaItalia și Germania în restul Europei apare numai sub formă de culturi, mai rar sub formă sălbăticită.
  • Se cultuiva pentru fructele sale bogate in vitamine, antioxidanti, glucoza, fructoza si alte elemente ideale pentru o alimentatie sanatoasa.
  • Fructele se folosesc pentru consumul in stare proaspata sau prelucrate sub forma de gemuri, compoturi si mai ales in industria sucurilor naturale.
  • Aceasta specie nu este atat de mult raspandita in cultura cum este coacazul negru datorita fructelor mai acidulate insa decamdata exista o cerere mai mare decat oferta in Romania fiind o specie de perspectiva pe suprafete mai mici.
  • Tehnologia de cultura este asemanatoare cu cea a coacazului negru cu specificatia ca este o specie mai rustica, mai rezistenta la boli si foarte rezistenta la ger, in rest se respacta aceeasi tehnologie de plantare si intretinere.
  • Productiile obtinute la coacazul rosu sunt mai mari decat la coacazul negru se pot obtine in jur de 13-15 t/ha la maturitatea completa.
  • Tufele rodesc abundent in fiecare an cam 12-14 ani dupa care intra in declin.

Print Friendly