COACAZUL NEGRU ( Ribes nigrum L.)

Importanta culturii coacazului

cn2Coacazul negru este specia pomicola care creste sub forma de arbust fructifer cu deosebite avantaje in cultura fiind o specie rustica ce se extinde in cultura tot mai mult in tara noastra in ultimii ani.
Coacazul creste sub forma de tufa si se adapteaza usor la majoritatea tipurilor de sol si clima din tara noastra.
Este tot mai cerut pe piata datorita fructelor sale foarte sanatoase care sunt cea mai importanta sursa de vitamina C avand o concentratie de pana la 7 ori mai mult decat in lamai sau alte fructe. Deasemea se consuma pentru multiplele beneficii pe care le aduce sanatatii mai ales pentru bolile de inima, circulatie, ficat, cancer sau alte boli fiind unul dintre „fructele longevitatii”.

Coacăzul are o deosebită importanţă datorită faptului că:

  • DSCF0600intră repede pe rod;
  • se regenerează repede şi trăieşte 15-20 ani;
  • are un potenţial biologic ridicat;
  • este o specie cu o plasticitate ecologică ridicată;
  • se poate cultiva pe suprafeţe întinse, dar şi pe suprafeţe restrânse în gospodăriile populaţiei;
  • fructele au o valoare alimentară ridicată; coacăzele negre conţin: 9,5% zaharuri, 2,1% acizi; 0,9% proteine, elemente minerale, vitamine, vitamina C-150-300 mg% etc.;
  • fructele se pot consuma în stare proaspătă, dar şi industrializate sub formă de suc, sirop, compot, marmeladă, gem, jeleu, lichior etc.;
  • din anumite porţiuni de plantă (frunze, fructe, lăstari etc.) se prepară medicamente şi ceaiuri pentru diferite afecţiuni (gastro-intestinale, hepato-biliare, renale, cardio-vasculare etc.).

 

Print Friendly