ARONIA­ (Aronia melanocarpa)– TEHNOLOGIA DE CULTURĂ

ARONIA este o planta arbustiva, cultivata mai nou in Europa, unde a fost adusa de catre Rusi fiind originara din Estul Americii de Nord. Acesta planta datorita fructelor bogate in antioxidanti, vitamine, acizi organici si substante tanante este considerata o minune a naturii, un izvor de sanatate si tinerete.

PEPINIERELE HIDA va ofera plante viguroase de ARONIA din soiul NERO, si VIKING cele mai cultivate in Europa, cu productie ridicată și fructe mari ferme și aromate. Plantele sunt la radacina nuda sau la ghiveci.

Caracteristicile plantei

  • Arbust multianual cu numeroase ramuri, de la 10-15 până la 50-60 la cei vârstnici.
  • Frunzele sunt simple, de formă eliptică sau invers-ovalate, pețiolate cu marginea dințată.
  • Arbuștii sunt rezistenți la diverși factori (soluri nisipoase uscate, zone secetoase, poluanți din sol și atmosferă, toleranță la boli și dăunători).
  • Florile sunt autofertile plantele produc bine in lipsa polenizarii.
  • Pentru producția de fructe, tipul cel mai productiv este Aronia Nero.
  • Este un arbust cu înălțimea de 1,5 – 2 m, cu tufa largă, cu durată de exploatare a plantației de 15 – 20 ani.

Caracteristicile fructelor

  • Fructul este o bacă de culoare neagră strălucitoare si au diametrul de 10-12 mm.
  • În fructele proaspete se găsesc antociani, substanțe tanante, vitaminele C, E, PP, acizi organici, microelemente, carotenoide, zaharuri, etc.
  • Fructele de aronia conțin de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele.
  • La testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) nivelul de antioxidanți ai fructelor de aronia este de 16062 pentru 100g, una dintre cele mai mari valori dintre 277 de alimente.
  • Consumând 100 g din aceste fructe vom acoperi necesarul de acid folic de aceea sunt indicate pentru femeile însărcinate.
  • Fructele proaspete se folosesc în profilaxia carenței in vitamina P, sunt de asemenea hipotensive și datorită conținutului de inulină sunt indicate pentru diabetici.
  • Cercetările realizate au arătat efectul hipoglicemiant al acestor fructe la pacienții cu diabet de tip 2.
  • Din fructe se obține suc, prin metoda presării, care din punct de vedere a structurii chimice și întrebuințării este identic fructelor proaspete.

Maturitatea de recoltare

  • Fructele ajung la maturitate la sfârșit de august- început de septembrie, perioada de recoltare prelungindu-se 4 – 6 săptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, menținându-se pe tufă până toamna târziu.
  • Producția medie este de 5 – 10 tone/ha.

Cultura plantelor de aronia

Cerințe față de factorii de mediu

  • Temperatura. Aronia este o specie rezistentă la ger, lemnul rezistă până la -300C, iar rădăcinile până la -110C, iar în cazul unor temperaturi foarte scăzute de -400C, rămân 45 – 60% din muguri neafectați. Înflorirea are loc în luna mai după trecerea pericolului brumelor târzii.
  • Lumina. Este o plantă iubitoare de lumină. Tufele de aronia, dacă nu primesc suficientă lumină, se debilitează, se reduc calitățile gustative ale fructelor și producția.
  • Solul. Este o specie de arbuști fructiferi rustică, capabilă să valorifice o gamă largă de tipuri de sol, dar condițiile optime de dezvoltare le găsește pe solurile bine drenate cu un pH cuprins între 5.0 – 7.0.
  • Precipitațiile. Nivelul de precipitații cerut este de 500 – 600 mm anual, fiind o plantă care suportă destul de bine seceta de scurtă durată.

Pregătirea terenului.

  • După administrarea a 40 – 60 t/ha gunoi de grajd, se execută desfundarea terenului la 40 – 50 cm adâncime, urmată de mărunțirea solului cu freza.
  • Plantarea. Se pichetează terenul. Distanțele de plantare recomandate sunt de 1,5 – 2 m între plante pe rând și 3 – 4 m între rânduri. Se plantează de preferință toamna sau primăvara devreme, urmată de irigare.
  • Irigarea. Este o plantă iubitoare de umiditate . Necesarul de apă este cel mai mare în perioada creșterii fructelor, ceea ce corespunde calendaristic lunilor mai-iulie. În perioadele de secetă este necesară irigarea.
  • Fertilizarea se face cu îngrășăminte chimice complexe și îngrășăminte azotate administrate fracționat. O dată la 3 ani se recomandă administrarea de gunoi de grajd pe rândul de plante.
  • Întreținerea solului.În primul an se menține ogor negru, după care intervalul dintre rânduri se poate înierba, întreținându-se prin cosire , iar pe rândul de plante, solul se păstrează curat și afânat prin 2 – 3 prașile anual.
  • Tăierile sunt necesare pentru a păstra plantele la o dimensiune ușor de gestionat și pentru a ușura recoltarea. În primii ani după plantare, tăierile sunt moderate pentru a nu stimula creșterea exagerată de tulpini noi. La plantare cele 4 – 7 ramuri se scurtează. Apoi, în fiecare an se lasă 4 – 5 tulpini noi, celelalte eliminându-se. În timpul primilor 6 – 7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se îndepărtează. Doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafața solului sunt eliminate.
  • Tăierea propriu-zisă începe din anul 6 – 7 de la plantare și are drept scop aerisirea centrului tufei și întinerirea. Aronia este predispusă la fructificarea în partea superioară a ramurilor ceea ce duce la prelungirea ramurilor. Scopul tăierilor este de a păstra echilibrul între lăstarii de diferite vârste (60% lemn tânăr, 40% lemn bătrân).Tulpinile îmbătrânite devin mai puțin productive și se recomandă eliminarea lor. Numărul de tulpini a unei tufe ar trebui să fie în jur de 30 – 35.

Combaterea bolilor și dăunătorilor.

  • Dăunătorii –  afide, insecte defoliatoare, viermii fructelor – sunt combătuți prin tratamente cu insecticide.
  • Aronia este o specie destul de rezistentă la boli.
  • Poate apărea pe frunze rugina, ce se combate prin tratamente cu fungicide.

 

Print Friendly