Afin

AFINUL (Vaccinium corymbosum L.)

         Afinul se cultiva pe soluri acide (ph 4,2- 5,8), drenate, iar corectarea ph-ului se face prin folosirea turbei acide sau sulfatului de amoniu. Afinul de cultura reuseste in regiuni cu temperatura medie anuala intre 7,80C – 9,90 C si unde iarna temperaturile nu coboara sub 20-250C.

Soiurile sunt autofertile si acestea alterneaza soiuri straine: Nelson, Bluejay, Bluecrop  si soiuri din Romania cum ar fi Azur, Safir si Augusta.

Recoltarea fructelor se face manual sau mecanizat (vibrare la coacerea a 80% din bacele ciorchinelor in perioada sfirsitul lunii iunie inceputul lunii august.

Inmultirea plantelor se face prin butasi, marcotaj, despartirea tufei.
Distantele de plantare se aleg in functie de tipul plantatiei: in incinta gradinilor de langa casa: 1,5-2,5 m intre randuri si 0,7-1,4 m pe rand; in cultura pe suprafete mari: 3-4 m intre randuri si 1,2 m pe rand. Tufele se conduc cu 10-12 tulpini.

Taierile de fructificare constau in indepartarea tulpinilor imbatranite (peste 4-5 ani). Fertilizarea se face anual in plantatiile pe rod, unde se aplica 15-20 t gunoi si ingrasaminte chimice: N,P,K, in raport 1:2:1.

Productiile sunt de 10-15 t/ha dar pot fi si mai mari in funtie de soiuri si tehnologia de cultura.