Cultura afinului

Cultura afinului

Tehnologia de cultură a afinului

Înființarea culturii

Pregatirea terenului pentru cultura afinului:

  • cultura afinului cultura afinului Cultura afinului cultura afin 1Înființarea unei plantații necesită respectarea condițiilor de climă și sol care trebuie să răspundă cerințelor ecologice ale afinului.
  • Pregătirea terenului în vederea înființării de cultura a afinului constă în defrișarea vegetație lemnoase și scoaterea rădăcinilor, după care se execută nivelarea de suprafață în direcția pantei.
  • După nivelare se aplică o arătură de desfundare, la 40-50 cm  cu care ocazie se încorporează  40-50 to gunoi de grajd, 120 -150 kg P2O5 la hectar.
  • Pe solurile cu PH  peste 5,5 se administrează suplimentar 2-4 to sulf praf/ha.
  • În solurile cu permeabilitate redusă, se execută o scarificare la 60-80 cm pentru asigurarea drenajului intern al apei.
  • Distanțele de plantare se stabilesc în funcție de sistemul de cultură și vigoarea solului.
  • Distanțele optime pentru dezvoltarea corectă a plantelor sunt de 2,5-3 m între rânduri și 1 m între plante pe rând asigurand o densitate de 3333-4000 plante/ha.

PLANTAREA AFINULUI

  • afin la ghivece cultura afinului Cultura afinului afin la ghivecePlantarea afinului se face toamna, în lunile octombrie, noiembrie, iar în zonele mai secetoase primavara devreme, sau în martie aprilie, în zonele mai umede.
  • La plantare trebuie să se țină cont de unele aspecte și anume :
    • plantarea se face în gropi de 40x40x40 cm, în care se administreză 15-20 kg turbă acida și numai pe solurile sărace se adauga 5-7 kg gunoi de grajd bine fermentat/groapa.
    • datorită sistemului radicular foarte fin care se poate rupe ușor, manipularea plantelor se face cu foarte multă grijă;
    • plantarea se va face cu balotul de pământ fixat pe rădăcini în urma udării abundente a ghivecelor în care erau puse plantele.
    • folosirea în mod obligatoriu a turbei acide la plantare.
  • Plantele se introduc în groapa  cu 4-5 cm mai adânc decât în câmpul de fortificare, având grijă să se repartizeze uniform rădăcinile și să se acopere cu amestecul de pământ menționat anterior.
  • După plantare, plantele se udă cu 10-15l apă la plantă și se mușuroiesc cu sol afânat.

 

 

Lucrări agrotehnice

Conducerea plantelor:

  • blueberry-bleuet cultura afinului Cultura afinului blueberry bleuetAfinul de cultură se conduce sub formă de tufă, deoarece corespunde particularităților de creștere și astfel necesită intervenții minime pentru formarea și conducerea ei.
  • Se poate adopta și gardul fructifer, fără sistem de susținere, prin înlăturarea tulpinilor care au tendința de a se dezvolta spre intervalul dintre rânduri.
  • În acest caz, distanțele dintre plante pe rând vor fi mai mari și anume de 1,2-1,5m.

Întretinerea solului pentru cultur afinului:

  • În primul an de la plantare, uneori și în anul 2 se recomandă întreținerea solului în ogor negru curat de buruieni. Aceasta se poate realiza prin lucrari superficiale la adâncimea de 5-10cm pe rând și de 10 -15cm pe intervale.
  • plante afin mulci cultura afinului Cultura afinului plante afin mulciO altă modalitate de întreținere a solului curat de buruieni este mulcirea. Ca mulci se folosesc resturi vegetale, frunze paie, dar cu cele mai bune rezultate este folosirea rumegușului de rășinoase și a turbei acide. Mulciul se aplică vara, după prima lucrare a solului sau după coacerea fructelor, în strat gros de 6-8 cm, pe o bandă lată de 0,6 -1,2m pe rândul dintre plante.
  • Sunt necesare 3 to de rumeguș la hectar. Ca mulci se poate folosi cu succes și turbă acidă, aplicarea se face în același mod ca la rumeguș, cu mențiunea că turba trebuie să fie măcinată. Cantitatea folosită la hectar este de 6-10 to /ha.
  • Înierbarea intervalelor este un sistem de întreținere foarte indicat în plantațiile de afin pe rod. În aceste zone se recomandă amestecul de graminee  (Lolium perene, Dactylis glomerata, Phelum pratense, Festuca pratense) în proporție de 30-40 %. În fiecare an se fac 4-5 cosiri când plantele ajung la înălțimea de 15-20 cm. Iarba rezultată se lasă ca mulci..

Fertilizarea în cultura afinului:

  • plantatie afin mulci cultura afinului Cultura afinului plantatie afin mulciFertilizarea plantațiilor se face cu gunoi de grajd și îngrășăminte minerale. Gunoiul de grajd este cel mai valoros îngrășământ pentru afin. Dozele moderate de gunoi de grajd, 20-25 to /ha, aplicate la intervale mai mici de timp, influențează favorabil ph-ul solului, este necesară compostarea gunoiului de grajd cu sulf sau turba acidă.
  • Referitor la îngrășămintele minerale, afinul are pretenții reduse față de fosfor și potasiu și foarte mari față de azot. Cantitățile uzuale sunt de 40-50 kg P2O5; 40-60 kg K2O; 80 120 kg N substanța activă la hectar.
  • Ca îngrășăminte minerale se pot utiliza ureea, superfosfatul, sarea potasică, sulfatul de amoniu și azotatul de amoniu.
  • Îngrășămintele organice împreună cu cele minerale greu solubile se administrează toamna dupa căderea frunzelor, odată la 2-3 ani și se încorporează odată cu lucrările de bază ale solului.
  •  52ddb14983e9b.image cultura afinului Cultura afinului 52ddb14983e9bAplicarea gunoiului de grajd singur sau compostat cu sulf sau turbă, se face pe toată suprafața sau numai pe rândul de plante. Încorporarea pe rând se face cu cazmaua la adâncimea de 10-15 cm, mai suprficial în jurul tufelor și mai adinc spre periferia acestora având grijă să nu se vatăme rădăcinile. Pe intervale, încorporarea îngrășămintelor se face mecanizat cu plugul la adâncimea de 15-18 cm.
  • Îngrășămintele cu azot se administrează anual, fracționat în două reprize, prima doză va fi dată primavara înainte de pornirea vegetației și a doua după înflorit. Se pot doza atât manual cât și prin picurare fracționat în mai multe doze mai mici, cele mai bune rezultate le dă ureea și sulfatul de amoniu  pentru menținerea acidității solului.

Tăierile de formare și rodire în cultura afinului

Tăierile de formare:

  • HPIM1347.JPG cultura afinului Cultura afinului afin iarnaÎn primul an după plantare la plantele de 2 ani, cele 2-4 ramuri cu care a venit planta în vederea ramificării lor, toate creșterile viguroase, cu pozitie verticală, și bine plasate în tufă, se scurtează, îndepărtându-se  jumătate pâna la 1/3 din lungimea lor.
  • Ramurile mai slabe și cu poziție laterală se îndepărtează.
  • Eventualele tulpini care apar din zona bazală și completează favorabil scheletul se păstrează, scurtându-se în vederea ramificării.
  • În urmatorii 2-3 ani se aplica tăieri numai la jumatate din creșterile viguroase, pentru dispunerea etajată a producției de fructe și luminarea coroanelor.

Tăierile de fructificare:

  • Pentru a menține un bun echilibru între creștere și fructificare, tulpinile mai bătrâne de 5-6 ani se vor tăia de la bază având în vedere și marea capacitate de regenerare a afinului.
  • Totodată se vor îndeprta  și ramurile bolnave, rupte, precum si cele rău plasate, care îndesesc coroana, sau cele atârnânde, exterioare, care împiedica mecanizarea lucrărilor.
  • Concomitent cu eliminarea acestor categorii de ramuri se vor reține, pe cât posibil, în număr echivalent, noi tulpini viguroase emise din zona coletului.
  • În partea superioară a tufelor, acolo unde situația se impune, se execută rărirea și scurtarea ramurilor de semischelet, în lemn de 2-4 ani, mai ales deasupra unor creșteri anuale viguroase care apar deseori în partea mijlocie a tufelor din plantațiile bine întreținute.
  • Dacă tăierile de fructificare sunt completate cu regenerarea parțiala a ramurilor de schelet, producțiile se mențin la nivel constant, iar fructele sunt de calitate. Se aplică și unele tăieri de corecție, concomitent cu tăierile de fructificare și au ca scop o mai bună repartizare a luminii în interiorul tufelor.

taieri la afin cultura afinului Cultura afinului taieri la afin  taieri la afin1 cultura afinului Cultura afinului taieri la afin1  taierile la afin cultura afinului Cultura afinului taierile la afin

Tăierile de regenerare:

  • Se efectuează în perioada de declin productiv (îmbătrânire), când procesul de uscare este evident, (dupa 20-30 ani), iar producțiile devin neeconomice.
  • Acestea constă în îndepărtarea tuturor tulpinilor prin tăierea lor în zona mugurilor dorminzi de la bază.
  • Tăierile de regenerare trebuie susținute cu fertilizari organice .
  • În primul an după regenerare se obțin multe creșteri viguroase, de 0,6-1,2m. Dintre acestea se rețin 10-16 dipuse radial în tufă, o parte din ele se scurtează la 1/3, iar cealaltă parte ia 1/2 din lungimea lor.
  • În anul al III-lea plantele rodesc normal.

Bolile, dăunătorii și combaterea lor în cultura afinului

Monilioza afinului (Molinia vaccinii-corymbosi)

  • blueberry, mummyberry 3 cultura afinului Cultura afinului blueberry mummyberry 3Atacă ramurile și florile, tufa având aspectul unei plante afectate de ger.
  • Ciuperca pătrunde în ovarul florii, se dezvoltă odată cu tinerele fructe, iar când acestea ajung la maturitate se îngălbenesc, putrezesc și cad.
  • Combaterea se poate face pe cale agrotehnica și pe cale chimică.
  • Strângerea fructelor mumificate (putrezite și uscate) reduce simțitor rezerva de infecție.
  • Aplicarea a 2-4 tratamente chimice cu zeama bordeleză 0,5%, Dithane 0,2%, sulf muiabil 0,3%, zeama sulfocalcică 2%, și alte fungicide din noua generație (Chorus, Sigmund), reduc atacul cu 50-70%.

Arsura ramurilor (Phomophis sp.)

  • phomopsis cultura afinului Cultura afinului phomopsisSe întâlnește frecvent pe tufele slăbite din plantațiile cu exces de apă și prost întreținute.
  • Simptomele bolii apasă mai întâi pe ramurile scurte, apoi se extind și la celelalte ramuri din coroană.
  • Frunzele se ofilesc și devin brune, plantele devin slab rezistente la ger.
  • Combaterea se face prin evitrea factorilor care duc la slăbirea plantelor, cum sunt excesul de apă, seceta, fertilizarea excesivă sau lipsa hranei. Toate părțile infectate se taie și se ard.
  • Tratamente chimice se dau cu Topsin 500 SC, Rovral 500 SC, Acanto plus sau Equation Pro.

Gărgărița fructelor de afin.

Insecta hibernează în sol, sub frunziș, și devine activă primăvara la începutul înfloririi, hrănindu-se cu frunze și flori. Aceasta are culoarea brună închis, cu pete deschise pe spate și cu patru umflături pe aripi. Combaterea se face cu insecticide, (Nuprid, Actara, Pirinex) primul tratament se face înainte de înflorit, iar al 2-lea dupa legarea fructelor.

Gărgărița florilor de afin.

Insecta este mică de culoare roșie și ierneaza ca adult. Primăvara depune ouale în muguri, la baza florilor. Larvele consumă toate părțile florii, inclusiv ovarul. Florile nu se deschid ci se ofilesc și cad. Se combate cu insecticide aplicate în fenofaza dezmuguritului. Insecticide: Mospilan, Decis, Biscaya 240 OD

Alți dăunători sunt: musca afinului, cicada afinului, viermele fructelor de afin și păduchii țestoși.

Recoltarea.

  • afin de cultura cultura afinului Cultura afinului afin de culturaCoacerea fructelor are loc eșalonat pe o perioada de 4-7 săptămâni, în funcție de soi, zona culturală și condițiile climatice ale anului respectiv.
  • Maturitatea de recoltare se consideră când fructele capătă culoarea specifică soiului (albastră, stralucitoare, negricioasă etc.), iar pielița devine elastică la apăsare. Coacerea fructelor în ciorchine are loc în ordinea formării lor și anume de la baza spre vârful acestora.
  • Recoltarea se poate face manual, mecanizat sau semimecanizat. Recoltarea manuală este recomandată pentru fructele destinate consumului în stare proaspătă. Acesta se efectueaza pe timp uscat, evitindu-se orele de insolație puternică pe timpul zilei.
  • Recoltarea se face pe soiuri în coșulețe de material plastic (caserole) cu capacitatea de 0,5 kg, așezate pe un rând în lădițe cu capacitatea de 3 sau 5 kg. În timpul culesului, ambalajele cu fructe se păstrează sub umbrare sau șoproane, ferite de ploi și soare.
  • blberr cultura afinului Cultura afinului blberrPâna la valorificare, fructele se depozitează temporar în încăperi racoroase, ferite de ploi și soare, la temperaturi de 10-12⁰C, unde se pot păstra 4-5 zile. Recoltarea  mecanizată se efectuează cu combina. Se înregistrează pierderi cantitative și calitative, de aceea producția este destinată industrializarii.
  • Recoltarea semimecanizată constă în recoltarea afinelor cu mâna și colectarea lor într-un buncăr comun; în același timp are loc și lovirea tufelor cu tuburi scurte de cauciuc și colectarea fructelor în coșuri așezate sub tufă.
  • Afinele se caracterizează printr-o capacitate bună de păstrare, depășind din acest punct de vedere fructele altor arbuști fructiferi.
  • Blueberry-Core-Packaging cultura afinului Cultura afinului Blueberry Core PackagingAceastă capacitate este strâns legată de faptul că bacele sănătoase rămân întregi după desprinderea de ciorchine și nu pierd ușor sucul în timpul manipulărilor sau a transportului.
  • Păstrarea lor în stare proaspătă pentru consum sau industrializare se poate face timp de 4 săptămâni în depozite frigorifice, la temperaturi de 0-2 grade celsius.