Cultura afinului

TEHNOLOGIA DE CULTURA A AFINULUI

       

 

………Înfiinţarea plantaţiilor.

………Plantaţiile de afin se înfiinţează pe terenuri acide cu pH 4,0-4,5. Dacă pH-ul este mai mic se corectează prin adăugare de carbonat de magneziu sau carbonat de calciu. Dacă este mai mare se corectează cu sulfat de amoniu.

………Pentru acidifierea solului se foloseste deasemenea turba acida, rumegus de conifer sau anumite ingeasaminte chimice care creeaza au scad pH solului.

………Terenul destinat plantaţiilor de afin se fertilizează cu 40-50 t gunoi de grajd, 200 kg/ha azotat de amoniu, 300 kg/ha superfosfat şi 200 kg/ha sare potasică, după care se desfundă solul la 30-40 cm.

………Materialul săditor trebuie să fie bine înrădăcinat, cu balot de pământ şi să aibă înălţimea de 30-40 cm.

………Distanţa de plantare este de 3-4 m între rânduri şi 1-2 m pe rând. La soiurile viguroase, suprafaţa optimă pentru o plantă este de 4-6 m2 iar la soiurile de vigoare redusă 1,5-2,0 m2.

………Pentru a realiza fructe de calitate se plantează 2-3 soiuri într-o parcelă. Plantarea poate fi făcută toamna în lunile octombrie-noiembrie sau primăvara imediat ce se poate intra pe teren.

………La înfiinţarea culturii se fasonează partea aeriană şi se plantează cu 10 cm mai jos decât în pepinieră. După plantare se udă şi se mulceşte cu compost pentru sporirea fertilităţii solului.

 

……..Întreţinerea plantaţiilor.

……..În plantaţii comerciale, afinul se conduce sub formă de tufă aplatizată cu 15-20 tulpini de diferite vârste (1-5 ani).

……..Tăierile. După anul V de la plantare, tăierile constau în îndepărtarea tulpinilor mai bătrâne de 5 ani şi a celor de vigoare slabă. La soiurile cu port erect se îndepărtează tulpinile din centrul tufei iar la soiurile cu tufă răsfirată se înlătură cele ce atârnă sau sunt înclinate.

…….Lucrările solului. Sistemul cel mai apreciat este ogorul negru. Acesta constă în arătură de toamnă la 12-15 cm adâncime şi lucrări de întreţinere a solului în perioada de vegetaţie la 5-6 cm adâncime pentru a nu deranja sistemul radicular.

…….Printre erbicidele recomandate culturii afinului se numără: Topic Cc-200, Goal, Simazin etc. care se aplică preemergent. 

…….Fertilizarea se face anual cu îngrăşăminte chimice pe bază de N, P, K – 500-600 kg/ha în raport de 1:2:1 şi 15-20 t/ha îngrăşăminte organice bine fermentate. 

……..Mulcirea solului. Pe rândul de plante se aplică un mulci alcătuit din 4-5 t rumeguş de conifere, litieră de conifere sau stejar, turbă acidă, frunze sau paie uscate aplicate într-un strat de 10-15 cm.

……..Irigarea se recomandă în zonele cu precipitaţii reduse în perioada de creştere a lăstarilor şi a fructelor cu 3-5 săptămâni înainte de recoltarea fructelor şi în perioada diferenţierii mugurilor de rod.

…….Combaterea bolilor şi dăunătorilor se face cu insecto-fungicide utilizate la toate speciile de arbuşti fructiferi.

…… Recoltarea fructelor se face la 60-90 zile de la înflorit când au ajuns la maturitate 80% din fructe. Recoltarea se face în 3-7 reprize la intervale de 5-7 zile pe parcursul a 3-7 săptămâni. Un culegător adună 30-40 kg/zi, productivitatea muncii ridicându-se dacă se utilizează un pieptene special pentru recoltare.

……Afinul produce cca. 6-8 t/ha.

……Pentru consum în stare proaspătă afinul se recoltează în recipienţi de 0,5 kg sau în lădiţe de 5-6 kg.

…….Recoltarea se poate face şi mecanizat cu ajutorul combinelor speciale pentru recoltat arbuşti. Afinele sunt fructe perisabile, de aceea recoltarea, sortarea şi ambalarea trebuie făcute fără pauză între ele. Prerăcirea se face la 8ºC în spaţii frigorifice.

 

SOIURILE OFERITE DE NOI SUNT

………..AFIN

  • BLUECROP
  • BLUEGOLD
  • BLUEJAY
  • DUKE
  • EARLYBLUE
  • ELLIOTT
  • NELSON
  • PATRIOT
  • TORO

 

PLANTELE SUNT MARI IN GHIVECE DE 2 L SUNT DE 2 ANI SI INCEP SA PRODUCA IN AL DOILEA AN DE LA PLANTARE.