Cultura afinului

Tehnologia de cultura a afinului

Infiintarea culturii

Pregatirea terenului

  • cultura afin 1Infiintarea unei plantatii necesita respectarea conditiilor de clima si sol care trebuie sa raspunda cerintelor ecologice ale afinului.
  • Pregatirea terenului in vederea infiintarii culturii consta in defrisarea vegetatie lemnoase si scoaterea radacinilor,dupa care se executa nivelarea de suprafata in directia pantei.
  • Dupa nivelare se aplica o aratura de desfundare, la 40-50 cm  cu care ocazie se incorporeaza  40-50 to gunoi de grajd, 120 -150 kg P2O5 la hectar.
  • Pe solurile cu PH  peste 5,5 se administreaza suplimentar 2-4 to sulf praf/ha.
  • In solurile cu permeabilitate redusa ,se executa o scarificare  la 60-80 cm pentru asigurarea drenajului intern al apei.
  • Distantele de plantare se stabilesc in functie de sistemul de cultura si vigoarea solul.
  • Distantele optime pentru dezvoltarea corecta a plantelor sunt de 2,5-3 m intre randuri si 1 m intre plante pe rand asigurand o densitate de 3333-4000 plante/ha.

PLANTAREA AFINULUI

  • afin la ghivecePlantarea afinului se face toamna, in lunile octombrie, noiembrie, iar in zonele mai secetoase  primavara devreme, sau in martie aprilie in zonele mai umede.
  • La plantare trebuie sa se tina cont de unele aspecte si anume :
    • plantarea se face in gropi de 40x40x40 cm, in care se administreza 15-20 kg turba acida si numai pe solurile sarace se adauga 5-7 kg gunoi de grajd bine fermentat/groapa.
    • datorita sistemului radicular foarte fin care se poate rupe usor ,manipularea plantelor se face cu foarte multa grija;
    • plantarea se va face cu balotul de pamint fixat pe radacini in urma udarii abundente  a ghivecelor in care erau puse plantele.
    • folosirea in mod obligatoriu a turbei acide la plantare.
  • Plantele se introduc in groapa  cu 4-5 cm mai adinc decit in cimpul de fortificare, avind grija sa se repartizeze uniform radacinile  si sa se acopere cu amestecul de pamint mentionat anterior.
  • Dupa plantare, plantele se uda cu 10-15 l apa la planta si se musuroiesc cu sol afinat.

 

 

Lucrari agrotehnice

Conducerea plantelor

  • blueberry-bleuetAfinul de cultura se conduce sub forma de tufa, deoarece corespunde prticularitatilor de crestere si astfel necesita interventii minime pentru formarea si conducerea ei.
  • Se poate adopta si gardul fructifer, fara sistem de sustinere, prin inlaturarea tulpinilor care au tendinta de a se dezvolta spre intervalul dintre rinduri.
  • In acest caz, distantele dintre plante pe rind vor fi mai mari si anume de 1,2-1,5 m.

Intretinerea solului

  • In primul an de la plantare, uneori si in anul 2 se recomanda intretinerea solului in ogor negru curat de buruieni. Aceasta se poate realiza prin lucrari superficiale la adincimea de 5-10 cm pe rind si de 10 -15 cm pe intervale.
  • plante afin mulciO alta modalitate de intretinere a solului curat de buruieni este mulcirea. Ca mulci se folosesc resturi vegetale, frunze paie, dar si cele mai bune rezultate este folosirea rumegusului de rasinoase si a turbei acide. Mulciul se aplica vara, dupa prima lucrare a solului sau dupa coacerea fructelor, in strat gros de 6-8 cm, pe o banda lata de 0,6 -1,2 m pe randul dintre plante.
  • Sunt necesare 3 to de rumegus la hectar. Ca mulci se poate folosi cu succes si turba acida, aplicarea se face in acelasi mod ca la rumegus, cu mentiunea ca turba trebuie sa fie macinata. Cantitatea folosita la hectar este de 6-10 to /ha.
  • Inierbarea intervalelor este un sistem de intretinere foarte indicat in plantatiile de afin pe rod. In aceste zone se recomanda amestecul de graminee  (Lolium perene, Dactylis glomerata, Phelum pratense, Festuca pratense) in proportie de 30-40 %. In fiecare an se fac 4-5 cosiri cind plantele ajung la inaltimea de 15-20 cm. Iarba rezultata se lasa ca mulci..

Fertilizarea in plantatiile de afin

  • plantatie afin mulciFertilizarea plantatiilor se face cu gunoi de grajd si ingrasaminte minerale. Gunoiul de grajd este cel mai valoros ingrasamint pentru afin. Dozele moderate de gunoi de grajd, 20-25 to /ha, aplicate la intervale mai mici de timp, influenteaza favorabil ph-ul solului, este necesara compostarea gunoiului de grajd cu sulf sau turba acida.
  • Referitor la ingrasamintele minerale afinul are pretantii reduse fata de fosfor si potasiu si foarte mari fata de azot. Cantitatile uzuale sunt de 40-50 kg P2O5 ; 40-60 kg K2O ; 80 120 kg N substanta activa la hectar.
  • Ca ingrasaminte minerale se pot utiliza ureea, superfosfatul, sarea potasica, sulfatul de amoniu si azotatul de amoniu.
  • Ingrasamintele organice impreuna cu cele minerale greu solubile se administreaza toamna dupa caderea frunzelor, odata la 2-3 ani si se incorporeaza odata cu lucrarile de baza ale solului.
  •  52ddb14983e9b.imageAplicarea gunoiului de grajd singur sau compostat cu sulf sau turba, se face pe toata suprafata sau numai pe rindul de plante. Incorporaraea pe rind se face cu cazmaua la adincimea de 10-15 cm, mai suprficial in jurul tufelor si mai adinc spre periferia acestora avind grija sa nu se vatame radacinile. Pe intervale, incorporarea ingrasamintelor se face mecanizat cu plugul la adincimea de 15-18 cm.
  • Ingrasamintele cu azot se administreaza anual, fractionat in doua reprize, prima doza va fi data primavara inainte de pornirea vegetatiei si a doua dupa inflorit. Se pot doza atat manual cat si prin picurare fractionat in mai multe doze mai mici, cele mai bune rezultate le da ureea si sulfatul de amoniu  pentru mentinerea aciditatii solului.

Taierile de formare si rodire.

Taierile de formare.

  • HPIM1347.JPGIn primul an dupa plantare la plantele de 2 ani, cele 2-4 ramuri cu care a venit planta in vederea ramificarii lor, toate cresterile viguroase, cu pozitie verticala, si bine plasate in tufa, se scurteaza, indepartindu-se  jumatate pina la 1/3 din lungimea lor.
  • Ramurile mai slabe si cu pozitie laterala se indeparteaza.
  • Eventualele tulpini care apar din zona bazala si completeaza favorabil scheletul se pastreaza , scurtindu-se in vederea ramificarii.
  • In urmatorii 2-3 ani se aplica taieri numai la jumatate din cresterile viguroase, pentru dispunerea etajata a productiei de fructe si luminarea coroanelor.

Taierile de fructificare.

  • Pentru a mentine un bun echilibru intre crestere si fructificare, tulpinile mai batrine de 5-6 ani se vor taia de la baza avind in vedere si marea capacitate de regenerare a afinului.
  • Totodata se vor indeparta  si ramurile bolnave, rupte, precum si cele rau plasate, care indesesc coroana, sau cele atarnande, exterioare, care impiedica mecanizarea lucrarilor.
  • Concomitent cu eliminarea acestor categorii de ramuri se vor retine, pe cit posibil, in numar echivalent, noi tulpini viguroase emise din zona coletului.
  • In partea superioara a tufelor acolo unde situatia se impune se executa rarirea si scurtarea ramurilor de semischelet, in lemn de 2-4 ani, mai ales deasupra unor cresteri anuale viguroase care apar deseori in partea mijlocie a tufelor din plantatiile bine intretinute.
  • Daca teierile de fructificare sunt completate cu regenerarea partiala a ramurolor de schelet, productiile se mentin la nivel constant iar fructele sunt de calitate. Se aplica si unele taieri de corectie, concomitent cu taierile de fructificare si au ca scop o mai buna repartizare a luminii in interiorul tufelor.

taieri la afin  taieri la afin1  taierile la afin

Taierile de regenerare.

  • Se efectueaza  in perioada de declin productiv (imbatrinire), cind procesul de uscare este evident, (dupa 20-30 ani) iar productiile devin neeconomice.
  • Acestea consta in indepartarea tuturor tulpinilor prin taierea lor in zona mugurilor dorminzi de la baza.
  • Taierile de regenerare trebuie sustinute cu fertilizari organice .
  • In primul an dupa regenerare se obtin multe cresteri viguroase, de 0,6-1,2 m. Dintre acestea se retin 10-16 dipuse radial in tufa  ,o parte din ele se scurteaza la 1/3 iar cealalta parte ia 1/2 din lungimea lor.
  • In anul al III-lea plantele rodesc normal.

Bolile, daunatorii si combaterea lor.

Mumifierea fructelor de afin (Molinia vaccinii-corymbosi)

  • blueberry, mummyberry 3Ataca ramurile si florile ,tufa avind aspectul unei plante afectate de ger.
  • Ciuprca patrunde in ovarul florii ,se dezvolta odata cu tinerele fructe ,iar cind acestea ajung la maturitate se ingalbenesc, putrezesc si cad.
  • Combaterea se poate pe cale agrotehnica si pe cale chimica.
  • Strigerea fructelor mumificate  (putrezite si uscate ) reduce simtitor rezerva de infectie.
  • Aplicarea a 2-4 tratamente chimice cu zeama bordeleza 0,5% , Dithane 0,2%, sulf muiabil 0,3% , zeama sulfocalcica 2%, si alte fungicide din noua generatie (Chorus, Sigmund), reduc atacul cu 50-70%.

Arsura ramurilor (Phomophis sp.)

  • phomopsisSe intilneste frecvent pe tufele slabite din plantatiile cu exces de apa si prost intretinute.
  • Simptomele bolii apas mai intai pe ramurile scurte ,apoi se extind si la celelalte ramuri ramuri din coroana.
  • Frunzele se ofilesc si devin brune, plantele devin slab rezistente la ger.
  • Combaterea se face prin evitrea factorilor care duc la slabirea plantelor, cum sunt excesul de apa, seceta, fertilizarea excesiva sau lipsa hranei. Toate partile infectate se taie si se ard.
  • Tratamente chimice se dau cu Topsin 500 SC, Rovral 500 SC, Acanto plus sau Equation Pro.

Gargarita fructelor de afin. Insecta hiberneaza in sol, sub frunzis, si devine activa primavara la inceputul infloririi, hranindu-se cu frunze si flori. Acesata are culoarea bruna inchis, cu pete deschise pe spate si cu patru umflaturi pe aripi. Combaterea se face cu insecticide, (Nuprid, Actara, Pirinex) primul tratament se face inainte de inflorit, iar al 2-lea dupa legarea fructelor.

Gargarita florilor de afin. Insecta este mica de culoare rosie si ierneaza ca adult.Primavara depune ouale in muguri, la baza florilor. Larvele consuma toate partile florii, inclusiv ovarul. Florile nu se deschid ci se ofilesc si cad. Se combate cu insecticide aplicate in fenofaza dezmuguritului. Insecticide (Mospilan, Decis, Biscaya 240 OD)

Alti daunatori sunt: musca afinului, cicada afinului, viermele fructelor de afin si paduchii testosi.

Recoltarea.

  • afin de culturaCoacerea fructelor are loc esalonat pe o perioada de 4-7 saptamini, in functie de soi, zona culturala si conditiile climatice ale anului respectiv.
  • Maturitatea de recoltare se considera cind fructele capata culoarea specifica soiului (albastra, stralucitoare, negricioasa etc.) iar pielita devine elastica la apasare. Coacerea fructelor in ciorchine are loc in ordinea formarii lor si anume de la baza spre virful acestora.
  • Recoltarea se poate face manual ,mecanizat sau semimecanizat. Recoltarea manuala este recomandata pentru fructele destinate consumului in stare proaspata. Acesta se efectueaza pe timp uscat, evitindu-se orele de insolatie puternica pe timpul zilei.
  • Recoltarea se face pe soiuri in cosulete de material plastic (caserole) cu capacitatea de 0,5 kg, asezate pe un rand in ladite cu capacitatea de  3 sau 5 kg. In timpul culesului, ambalajele cu fructe se pastreaza sub umbrare sau soproane, ferite de ploi si soare.
  • blberrPina la  valorificare, fructele se depoziteaza temporar in incaperi racoroase, ferite de ploi si soare, la temperaturi de 10-12 grade celsius, unde se pot pastra 4-5 zile. Recoltarea  mecanizata se efectueaza cu combina. Se inregistreaza pierderi cantitative si si calitative, de aceea productia este destinata industrializarii.
  • Recoltarea semimecanizata consta in recoltarea afinelor cu mina si colectarea lor intr-un buncar comun; in acelasi timp are loc si lovirea tufelor cu tuburi scurte de cauciuc si colectarea fructelor in cosuri asezate sub tufa .
  • Afinele se caracterizea printr-o capacitate buna de pastrare,depasind din acest punct de vedere fructele altor arbusti fructiferi.
  • Blueberry-Core-PackagingAceasta capacitate este strins legata de faptul ca bacele sanatoase rtamin intregi dupa desprinderea de ciorchine si nu pierd usor sucul in timpul manipularilor sau a transportului.
  • Pastrarea lor in stare proaspata pentru consum sau industrializare se poate face timp de 4 saptamini in depozite frigorifice, la temperaturi de 0-2 grade celsius.