Articole publicate despre cultura murului

Murul – importanţă origine şi arie de răspândire

blackberrry_row_webMurul (Rubus fruticosus L.), sau rug-de-munte, este un arbust peren din familia Rosaceae.

Murul ocupă suprafeţe mai reduse în cultură comparativ cu zmeurul, în schimb flora spontană con- stituie o sursă importantă de fructe.

Fructele de mur sunt bogate în substanţe nutritive conţinând zahăr, substanţe proteice (în cantitate dublă faţă de mere şi pere), acid malic, vitamina C etc. (tabelul 3.1.). Murele au mai puţin zahăr decât zmeura (3,5-6%), sunt uşor mai acide şi bogate în vitamina C (28,6 – 40,7 mg).

În afară de consumul în stare proaspătă, murele se folosesc mult pentru industrializare, la prepararea: sucului, siropului, dulceţei, gemului, marmeladei, concentrat etc. Sucul şi siropul de mure este foarte apreciat pentru prepararea băuturilor răcoritoare apreciate şi solicitate în timpul căldurilor mari din vară. Infuzia de frunze şi chiar ramuri anuale este folosită pentru gargare sau tratarea anginei.

La noi în ţară, murul de grădină este puţin cultivat, fiind mai sensibil la iernare comparativ cu zmeurul. Producţia anuală nu depăşeşte 5.000 tone, din care o bună parte este obţinută din flora spontană. Murul creşte spontan în Europa şi America de Nord, având un areal mai mic decât zmeurul. În Euro- pa, o bună parte din producţia anuală este obţinută din flora sălbatică şi numai o mică parte din cea cul- tivată. Pe suprafeţe mai mari este cultivat în vestul Americii de Nord, unde se cultivă pe suprafeţe mari.Murul fiind destul de rustic se poate cultiva şi cu rol antierozional sau pentru valorificarea unor terenuri improprii altor culturi agricole. De asemenea, murul se foloseşte ca plantă-pionier  în fixarea solurilor nisipoase.

Murul îl găsim spontan prin pădurile din regiunea muntoasă asociat cu zmeurul, dar şi în regiuni- le mai secetoase din câmpie sau pe malurile râurilor. El are o arie de răspândire mai mare decât a zmeurului.