Arbustii fructiferi – o oportunitate in contextul pietei UE

dscf1177Pepinierele Hida va ofera plante sanatoase si viguroase de arbusti fructiferi. Principalele culturi profitabile de arbusti fructiferi cu cerere tot mai ridicata pe piata din Romania si Uniunea Europeana sunt cele de: afin, zmeur, coacaz negru si mur. Producem in pepiniere autorizate la inalte standarde de calitate multe soiuri productive de arbusti fructiferi.

In Romania datorita farmitarii proprietatilor de teren nu putem face agricultura rentabila din cultura mare: porumb, grau, soia, floarea soarelui sau alte culturi care pot fi mecanizate in totalitate.

In schimb datorita fortei de munca ieftina in tara noastra putem obtine randamente mari si profit din cultura arbustilor fructiferi care necesita un volum mare de forta de munca manuala.

In functie de zona, amplasament, caracteristicile solului si nu in ultimul rand finantele de care dispunem avem mai multe oportunitati care pot aduce venituri importante pe suprafete mici.

Coacazul negru – productii bune cu investitii mici

coacaz negru 1Specie rustica, rezistenta la geruri puternice si seceta se adapteaza usor pe diferite tipuri de sol cu pH variat de la 5,5-8. Nu are nevoie de sustinere nici pretentii mari in cultura insa da productii ridicate (peste 10 t/ha) la o tehnologie buna de cultura cu sistem de irigare prin picurare si respectarea fertilizarilor si tratamentelor preventive. Da productii bune in cultura cam 12-15 ani dupa care intra in declin.

 Zmeurul – fructe aromate cu pret pe masura

IMG_2189Cu cerere tot mai mare pe piata datorita caliatii fructelor cu multiple utilizari, zmeurul este specia care poate fi cultivata cu succes in tara noastra de la munte la campie. Prefera terenuri usoare, drenate, cu posibilitate de irigare fiind sensibil la seceta. Are nevoie de sustinere pe spalieri iar procuctiile obtinute sunt in jur de 10-12 t/ha la o tehnologie avansata. Merge profitabil in cultura pana in 10-13 ani, si se preteaza bine in cultura si pe suprafete mici.

Murul – productii mari, profituri ridicate

cultuda de murMurul se extinde in cultura in tara noastra tot mai mult datorita cererii pe piata acestui fruct si randamentelor ridicate de productie care se pot obtine la aceasta cultura – 15-20 t/ha sau chiar mai mult la unele soiuri.

Se cultiva murul fara ghimpi care se conduce pe spalier si este foarte apreciat datorita fructelor foarte aromate si nu asa perisabile. Murul produce economic pana la 20 de ani si este rezistent la boli si daunatori.

Afinul – specie productiva cu cerere tot mai mare pe piata

blue jay1Cu o dinamica deosebita in ce priveste cererea de fructe si extinderea lui in cultura afinul este mai pretentios decat alte culturi la sol deoarece are nevoie de un pH acid intre 4,5-5,5 pentru o dezvoltare optima.

Afinul de cultura creste inalt (aprox 2 m) si produce abundent an de an dupa formarea completa a tufei. Durata de viata in care da productii bune este de 45-50 de ani ceea ce face afinul o specie deosebit de profitabila.

 

2 Comments
  1. Sant interesat sa infiintez plantatie de 5000mp in aceasta toamna
    asi dorii o tehnologie mai detaliata pentr infiintarea unei culturi afin la care solul are un ph mai mare decat cel indicat deci necesita adaos de turba acida (baragan malul ialomitei)
    de asemeni ce costuri implica functie de pretul meterial saditor si turba

    • Buna ziua
      Acidifierea solului cu turba este o solutie locala si pentru o perioada scurta de timp. Mai eficienta ar fi acidifierea cu sulf insa totul depinde de pH, structura, textura, bazele din sol etc. In afara de acidifierea chimica se complementeaza si cu cea orgaica dar totul depunde de investitiile pe care doriti sa le faceti in acesta cultura.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit